Zpět

Bez vize

Současná vláda nemá chuťk debatám ohledně témat zdravotní péče, školských problémů a požadavků farmářů. Navíc je rozhodnutá chránit si své předem určené limity ve výdajích. Bohužel, jejím soupeřem v budoucích volbách není demokratický konkurent, ale komunistický agent StB. Nedá mu to ani moc práce, pětikoaliční spojenectví mu přináší výsledky své práce „na talíři“. Může si nad tím mnout ruce, stačí, že budoucími „akcemi“ pověří nohsledy.

Co mohlo současnému vládnímu kabinetu pomoct v první řadě? Především dát najevo, že vzhledem k neutěšené situaci státu, zděděné po předcházející vládě, si sníží výši přiznaných platů, čímž dá najevo solidaritu s obyvatelstvem, které za obecný stav nemůže. K tomu se ovšem nikdo nepřihlásil. Ačkoliv se k tomuto tématu každou chvíli někdo „vyjadřuje“, vždy se tuto věc parlamentní většinou „podaří“ odsunout do „budoucna“. Hlavně když to nikoho v dnešním postavení neohrozí.

Podstatná část veřejnosti není se současnou politickou reprezentací spojená a ani spokojená. Danuše Nerudová, semifinalistka poslední prezidentské volby, na kterou se jako na pomoc v krizi dost spoléhalo, se rozhodla kandidovat do Evropského parlamentu, místo možnosti založit novou liberálně demokratickou stranu. V prezidentské kampani vystupovala jako obhájkyně humanitního a sociálního obsahu a má asi pocit, že angažovanost v Evropském parlamentu přinese víc možností. Naštěstí naši demokratickou cestu reprezentuje a zajišťuje v prezidentském úřadu generál Petr Pavel.

Bohužel, jak část našeho obyvatelstva žije v neustálých finančních potížích, musí se soustředit na osobní situaci a vzdaluje ji to od pozornosti ke stavu školství, kultury, ekologie, klimatických změn i ochrany přírody. Vše je spojené s nedostatečnou váhou k těmto skutečnostem a starostlivostí zodpovědných reprezentantů státu a prostřednictvím voleb na všech stupních zástupců celé veřejnosti.

Ani na ministerských postech není záležitostem, jimž se věnuje vyspělý svět, věnována dostatečná pozornost. Vládní kabinet si počíná výborně v mezinárodní politice, ale v otázkách vnitřních rozhodnutí je dost slabý a to pokračuje v celkovém hospodářském postavení země.