Zpět

Když mu ale obr plivl do očí...

Vypůjčil jsem si v titulku této glosy slova textu písničky Jiřího Voskovce a Jana Wericha z jejich komedie třicátých let 20. století.

Jak dnes všechno v běhu událostí začalo? Dne 7. října roku 2023 rozrazila kolona teroristů sdružení Hamás pohraniční zátaras připravenými buldozery a zaútočila na území státu Izrael, kde se konal hudební festival. Na něm se veselila mezinárodní společnost mladých lidí, kteří se zúčastnili společné akce, z níž si jistě chtěli odnést krásnou vzpomínku na sdílený zážitek.

To všechno bylo přerušeno násilným útokem výše uvedené teroristické organizace, který znamenal smrt mnoha účastníků připraveného koncertu na území sousední země. Útočníci Hamásu vraždili návštěvníky koncertu a unášeli rukojmí, ktrá se snažili použít jako zbraň pro propuštění mnoha palestinských teroristů, trávících tresty v izraelských věznicích.

Tento zrůdný akt zvrhlosti byl vystavený očím celého světa, ale naneštěstí velké většině světové veřejnosti byl přijatelný jako důkaz následků dřívějšího potlačování palestinského občanstva sionisticky vedeným národem. Někteří izraelští obyvatelé stavěli s podporou státu židovské osady na území, jež Izraeli nebylo mezinárodním společenstvím přiznáno.

Nyní bylo víc než 240 lidí uneseno palestinskými útočníky organizace Hamás. Namísto toho, aby se tito teroristé starali o území, jež jim bylo poskytnuto poválečným rozhodnutím Organizace spojených národů, jak to udělal na svém území Izrael, snažili se tito „filištíni“ vystavět sta kilometrů podzemních tunelů a chodeb k připravovaným pozdějším útokům na nově ustavený židovský stát. Nebudovali žádnou infrastrukturu, ale připravovali se k totálnímu útoku na zemi, již chtěli obsadit. Jejich smůla je, že potkali Davida.