Zpět

Sbratření na dohled

Jak se současná politická situace u nás vyvíjí, zdá se, že budoucí spojení dvou stranických dominant ODS a ANO bude nevyhnutelné.

Tato možnost nastávala už při sestavování vedení pražského Magistrátu. Myslím, že Patrik Nacher je nově jmenovanému primátorovi Bohuslavu Svobodovi daleko bližší, než bývalý primátor Zdeněk Hřib ze strany Pirátů a pokud jsou nablízku Marek Benda a Alexandra Udženija, budoucí spojení je nasnadě. To jsem zmínil jen stav v hlavním městě. Je otázka, jak bude reagovat předseda vlády a ODS, když budoucí volební výsledky budou znamenat pro Andreje Babiše v konečném počtu dvojnásobný počet získaných hlasů.

Dnešní pětikoaliční vláda je orientovaná ne na zastupování veřejnosti, ale na ohled k manažerským korporacím, v jejichž zájmu stále víc vystupuje. Bohužel, v naší zemi neexistuje snaha bránit voličstvo proti nějakému stranickému spřízněnectví.

Snad by bylo lepší pro Piráty orientovat se na spolupráci s Milionem chvilek pro demokracii, panem prezidentem Pavlem, paní Danuší Nerudovou a jejich poradním týmem. Případně se snažit o prostor na televizních stanicích, zastávajících spřízněné názory.

Zdá se, že prostředky liberální koalice jsou cílené do krize. Andrej Babiš bez jakékoliv osobní zásluhy na této situaci, již současná vláda nebude schopna do budoucna řešit, samozřejmě získá body. To už se projevuje na volebních preferencích. Protože u nás není mnoho poslanců, kteří by byli tak existenčně zajištěni, jako je tomu na Západě, budou volit tak, aby se v parlamentní sestavě udrželi. V budoucnu se patrně obejmou pan Petr Fiala s Andrejem Babišem a je jen otázka, zda místo Petra Fialy nebude už v rozhodující funkci ODS buď Marek Benda nebo Pavel Blažek. Budoucího šéfa společné vlády bude muset prezident Pavel jmenovat. Nic jiného mu nakonec nezbude.