Zpět

Situace opuštěných Pirátů

Aktuální zpráva je, že Strana starostů a nezávislých ústy jejího předsedy Víta Rakušana nepodpoří člena svého partnera, s nímž do společné koalice vstoupila. Jedná se o řešení aféry člena ODS, politického šíbra a zákulisního „hráče“ Pavla Blažka, z rozhodnutí předsedy vlády Fialy jmenovaného ministrem spravedlnosti.

Tento pán byl novináři přistižen na setkání (podle jeho vyjádření náhodném) s důvěrníkem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým, podle zpravodajských služeb zprostředkovatelem ruských zájmů v naší republice.

Pan Pavel Blažek nezůstal u letmého pozdravení, naopak strávil s panem Nejedlým pět hodin (dle času naměřeného informovanými žurnalisty) v družném rozhovoru. Protože byl pravděpodobně po debatě trochu indisponovaný, sdělil přítomným novinářům před restauračním zařízením, že se zasloužil společně s Milošem Zemanem o jmenování Fialovy vlády a že s panem bývalým prezidentem se ještě setká v září. To setkání bude už pravděpodobně utajené.Pan ministr Blažek se zřejmě cítí nadmíru jistý ve svém „konání“ a má pocit, že jestli padne on vyřazením z vlády, padne i ona, protože jejím tvůrcem je on…

Je vidět, jakými zákulisními machinacemi a tahy se ujala současná pětikoalice moci. Pan ministerský předseda Fiala se nechal nastrčit jako loutka mocných hráčů, kteří spolu skládali plány už v minulosti. Nemohu si pomoct, ale pan premiér mi za předsednickým pultem při řečnění připadá jako dobře vedený maňásek, správně instruovaný, aby řekl vše co je třeba ve „správný“ čas.

Do příštích voleb poskládaná koalice, o jejímž složení rozhodly především hlasy protibabišovských voličů, zřejmě vydrží. Co ale potom? Kam se bude řítit po hlavě naše země, totálně vykradená a v područí mafiánských seskupení? Jak se budou cítit ti, kteří po volbách společnost, toužící po změně, podvedli?

V to nepočítám stranu Pirátů, kteří se stále snaží v možnostech parlamentních podmínek svého omezeného zastoupení prosazovat v zájmu veřejnosti všechno, co může všeobecně pomoct.

Aby se s daným hendikepem vyrovnali, k tomu držím Pirátům palce. Moc nadějí jim ale v současnosti nedávám. Myslím, že bude třeba hledat v budoucnu jiného spojence než je vrtkavá a nespolehlivá Strana starostů a nezávislých už z minula zasažená více skandály. Možnosti najít jiného partnera jsou stále otevřené.