Zpět

Zátěž

Bohužel, postkomunistické země střední a východní Evropy jsou stále v zajetí toho, čemu byly vystaveny minulých dnes už nejen čtyřicet, ale i dalších třicet, celkem víc než sedmdesát let od doby, kdy se mohly odstřihnout od své komunistické přítěže.

Naneštěstí k tomuto odstřižení nedošlo a myslím, že k němu nedošlo přirozeným vývojem stavu společnosti. Podle odhadů přes sedmdesát procent lidí aktivně spolupracovalo s dřívějším režimem a tito lidé jsou s bývalým stavem „pupeční šňůrou“ spojeni.

Aby se naši společnost podařilo vymanit se z myšlenkového područí minulosti, bude potřeba, jak řekl Václav Havel podobně jako dříve Tomáš Masaryk, padesáti let obrody, aby se společnost minulostní zátěže zbavila.

To se ovšem nestane samo od sebe. Dřívější generace přestože zdaleka nemohou dosáhnout životní úrovně srovnatelné se západní společností, jsou se stávající úrovní života srozuměné. V daných podmínkách občané žili čtyřicet let komunistické vlády a co by se na tom nakonec mělo měnit? Tak asi uvažuje naprostá většina Babišových voličů, jež tento element „normalizačních časů“ stále a s úspěchem manipuluje. Tito lidé si říkají, vždyť on je jako my, to že někomu sprostě nadává v parlamentě říká za nás a mluví jako my v hospodě. Zkrátka je to náš člověk a zastupuje nás. To, že kolikrát nesrozumitelně blábolí mu odpustíme, jak mluvíme my, když máme na něco vztek?

To je obecný stav složení společnosti. Venkovské obyvatelstvo velkou většinou bude volit pana Babiše za budoucího premiéra a zřejmě bude úspěšné. K tomu pomůže současná vláda „bílých koňů“, která táhne zemi totálně ke dnu.

Andrej Babiš zahrnul do svých „miniglobálních“ snah i Slovensko a to těsně před tamními volbami. Ve volebním šotu horlil proti „Bruselu“, přál úspěch Ficovi a Pellegrinimu a jejich protivníka přirovnal k našim Pirátům, což mělo znít naprosto odpudivě.

Protože Piráti se zřejmě z koaličního sevření nevymaní, doufejme, že se sama vláda položí pro naprostý neúspěch řízení ekonomiky. Její zádrhel je v tom a asi předem určená mez, že ji pomáhal sestavovat brněnský šéf ODS Blažek s bývalým prezidentem Zemanem. Pan (soudruh) Zeman, který podporoval A. Babiše, měl jistě k aktuální podpoře nové vlády své záměry. Fialova vláda je loutkou ódéesáckých mafiánů. Dědicové Klausova „zřízení“ převzali v naší republice otěže a prostřednictvím takových „veličin“, jako je Marek Benda, zmíněný JUDr. Pavel Blažek, Alexandr Vondra a Jan Zahradil, vládnou stranické a státní politice, je jedno v jaké momentální funkci.

Bude záležet na současném prezidentu Pavlovi, aby nebezpečí naší skryté opětovné rusifikace bránil a zastupoval republiku jako stát humanitního obsahu a naprosté západní orientace.